Тениски

Подкатегории

Сравнение (0)


Показани от 1 до 7 от 7 (1 страници)

Тениска - бельо, мода или религия

Произход и история на тениската

Името на английски T-shirt произлиза от Т-образната форма на дрехата. Тениската по произход е унисекс облекло и то долно. Първоначалната й употреба е била като нещо, което се облича под дрехата.

Най-ранната употреба на тениската се приема, че е някъде по времето на Испанско-Американската война през 1898, когато Американските военни са започнали да обличат тениски като долно бельо под униформите си. Поради факта, че се облича лесно през главата и няма копчета бялата памучна тениска с обло деколте започва да се приема като нещо много комфортно и лесно за употреба. И така става част от униформата на военните.

Малко по-късно тениската добива популярност сред работническите среди. Отново като първи слой в облеклото. Причините са ясни - лесно се облича и съблича, лесно се поддържа и е евтина. Именно поради това тениската бързо се превръща в типична дреха на младите момчета. Белият цвят не остава единствен. Тениските започват да се правят от различно оцветени памучни материи. През 1920 година думата T-shirt официално получава гражданственост и влиза в официалните речници.

Идва времето на Голямата Депресия. Тениската продължава да съществува и все повече хората я носят, вършейки ежедневните си задължения във фермата или ранчото.

След Втората Световна война тениската се превръща в ежедневно облекло на ветераните и накрая идва преломният момент в историята на този феномен. През 1951 г. Марлон Брандо се появява с бяла тениска във филма "Трамвай желание" и тениската официално се превръща в модно ежедневно облекло.

През 1942 година на корицата на списание LIFE се появява първата тениска с принт и от тогава тениската се утвърждава като мощен арибут за себеизразяване, протести, реклами и т.н.

Видове тениски

Класическата тениска е памучна с Т-образна права кройка. С нарастването на търсенето логично се развива и предлагането. Най-общо видовете тениски са:

  • Памучни за свободно време;
  • Технологични за спорт;
  • С кръгло деколте;
  • С V-образно деколте.

Съвременни тенденции

В днешно време тениска е абсолютна мода. Бяла, цветна, с принт или не тениската се комбинира адекватно с пола, дънки, официален панталон, носи се със сако, жилетка, риза. Вариации безброй. Стилът е един - модерен, небрежен градски. Тениската задължително присъства в гардероба на всеки. Памучният вариант остава най-предпочитан за ежедневно носене, като се харесват и видове като органичен памук, неизбелван и т.н. Естествената материя е основно търсена за изработка на тази дреха. Тениските, специално разработени за спорт са от технологични материи, изработени от изкуствени влакна като полиестер, полиамид, найлон, ликра и т.н.

Съвременен задължителен елемент от мърчандайзинга на всяка себеуважаваща се музикална група е тениската. С лого на групата, с характерен за групата принт фенската тениска от облекло се превръща в продукт с колекционерска стойност.

В индустриалния век, в който живеем реклама на продукт или услуга е почти немислима без рекламната тениска. Тази памучна Т-образна дреха се е утвърдила като един от силните носители на лога и рекламни послания. Компаниите отделят бюджети за рекламни тениски. Кой ли от нас няма поне няколко рекламни тениски вкъщи? Идеални са за ... спане, разхождане на кучето, уикенд на вилата :)

Тениската в ТОВА МЯСТО

Тениската в ТОВА МЯСТО е религия! Ние приемаме тази дреха за тотален символ на свободен градски стил и стремеж към минимализъм. Семпла, изчистена, от прекрасен памук. Добавяме и авторска рисунка или принт и така я превръщаме в задължителен елемент на капсулния гардероб на съвременния модерен градски човек. Вярваме в тениската и я проповядваме.

Вечната тениска е налична в нашата селекция посредством няколко Български бранда, всеки носещ богата и красива символика. В колаборация с любими автори на нашите авторски магазини разработваме собствени линии тениски, с които даваме изява на естетските си виждания и се стремим да радваме почитателите на Т-образното памучно парче плат.