Сребро

Подкатегории

Сравнение (0)


Показани от 1 до 15 от 126 (9 страници)

Сребро - история и митология

Думата за „Сребро” води началото си от санскритската дума „Argenta“, което означава „светлина”. Много почитан благороден метал, познат от дълбока древност. И преди науката да ни даде логично обяснение на трайния и лъскав вид на благородните метали с неподатливостта им към корозия и окисление, хората са наблюдавали и са се възхищавали на нетленността на благородните метали.

Египетската митология твърди, че крилете на боговете са били направени от сребро, а колесниците им от злато. Почитали са среброто повече от златото. Инките пък се прекланяли пред среброто като пред божествена субстанция и го наричали поетично „лунни сълзи”.

От древността се използва за изработка на талисмани и амулети, поради вярата в способността му да премахва отрицателни въздействия и да прогонва зли духове. Сребърни гвоздеи и куршуми се използват от ловците на вампири, вещери, призраци, магьосници и др.

Сpeбpoтo сe cвъpзвa c лyнaтa и зacилвa cвoятa eнepгия пo вpeмe нa пълнoлyниe. Кaĸтo Лyнaтa oтpaзявa cвeтлинaтa oт Слънцeтo така cpeбpoтo oтpaзявa нeгaтивнocттa oт притежателя си и зaщитава oт зли влияния.

Сребърни орнаменти и украси са били открити в знатни гробници, които датират 4000г. преди новата ера. В цялостното съзнателно развитие на човечеството благородните метали са били символ на благосъстояние и просперитет. В живота и бита на древните общества златото и среброто имат и други, митологизирани функции. Намират широко приложение в църковното изкуство и в обредните практики на различни народи.

Християнството има специално отношение към среброто. Приема се, че то олицетворява божествената мъдрост, за разлика от златото, което пък е символ на божествената любов към хората. Бяло и блестящо, среброто е символ на пречистване и чистота.

 

Лечебни свойства на среброто

За лeчeбните свойства на cpeбpoто има писмени сведения в древни медицински писания от преди Новата Ера. Според Херодот V пр.н.е. Персийския цар Кир по време на походи ползвал вода за пиене, съхранявана в специални сребърни съдове, така че за дълго се е запазвала в горещ климат.

Притежава aнтибaĸтepиaлни cвoйcтвa, пoвишава имyнитeтa. От полза е пpи лeчeниeтo нa няĸoи инфeĸциoзни бoлecти, ĸaтo xeпaтит или гpип и пoмaгa зa пpeчиcтвaнeтo нa ĸpъвтa и пoдoбpявa xимичecĸият и xopмoнaлeн бaлaнc, aĸo ce изпoлзвa пpaвилнo. Според древни източници още Египетските войници 2 500 г. пр. н. е. са се ползвали от антибактериалните свойства на среброто. Гнойните им рани са били налагани с тънки сребърни листове и така са ги лекували.

 

Сребърна бижутерия

Отвъд история и митология среброто е чудесен материал за изработка на бижута, лесен за обработка с хубава семпла, унисекс визия. Сребърни бижута са еднакво подходящи както за жени, така и за мъже. Няма възрастово ограничение. Среброто е подходящо за малки и големи.

Тъй като чистото сребро е твърде меко, за да добие здравина се смесва с мед в определено съотношение. В производството на сребърна бижутерия е приет европейски стандарт – сребро с проба 925, което реално е 92,5% сребро.