Пачки

Сравнение (0)


Показани от 1 до 5 от 5 (1 страници)

Тюлената пачка е по-известна от всякога!

През 2001 година на годишните награди на Оскар, певицата Бьорг се появява с уникална рокля, реалистично наподобяваща бял лебед, увит около тялото й. Полата е пухкава, от няколко слоя тюл, главата на лебеда едва прикрива половината й гръд. Фурорът е факт. Кристиан Лакроа започва да експериментира и разработва темата балетна пачака от органза и тюл и прави уникални поли във висшата мода.

Модата може и да е всякаква - претенциозна, шантава, капризна. Едно е сигурно - балетната пачка днес е много силен елемент в дамската мода.

История на тюлената пола - пачка

Тюлената пачка се е появила за първи път 1832 година на сцената на Парижката Опера.

Мария Тальони е била именита балерина от епохата на Романтизма и именно нейното име се свързва с появата на тюлената пола. Смята се, че именно тя е и първата балерина танцувала на палци. Всичко това се случва по време на премиерата на постановката "Силфида", революционна за своето време и оставила диря в сценичното изкуство. И не само. Романисти като Балзак и Такъри пишат в книгите си, че мъжете "никога няма видят нещо по-грациозно от Тальони в „Силфида“.

В късните години на 19-ти век тюлената пола - пачка става все по-къса главно поради две причини - улеснява движенията на балерините и показва по-голяма част от стройните им крака, рисуващи красиви фигури в танца. Още в тези времена модни дизайнери са участвали в разботката на сценичните костюми за постановките и е било въпрос на малко време те да разкрият магическото въздействие, коетои има тюлената пола върху всяка една дама, независимо от положение, възраст и занимание.

Емблематично облекло за балерина, тюлената пола символизира нежност, деликатност, женственост. Това е достатъчна предпоставка за позиционирането на пачката в съзнанието на съврменната жена като нещо красиво и желано.

Видове пачки:

-        Романтична пачка;

-        Класическа пачка тип "камбана";

-        Класическа пачка тип "палачина".

Първообразът на тюлената пачака е т.нар. "романтична пачка" и тя стига почти до глезените, изработена е от няколко слоя тюл и свободно пада около тялото. При движение на балерината тюлът естествено полита встрани, поради много ниското си тегло и така създава усещането за пърхане на криле на пеперуда.

След като пачките започват да скъсяват дължината си се появява разновидността "камбана" и след нея поддържаната с обръч на нивото на талията пачка тип "палачинка". Като последният вид се асоциира единствено и само с професионалния балет.

Тюлената пола - пачка в съвременната мода

Съвременните ритейл институции като Zara, H&M, Bershka, Beneton задължително имат разработка на вариант на тюлената пола тип "камбана" в пролетно-летните си колекции. Пачката е еднакво подходяща за млади момичета и по-зрели дами. Всичко е въпрос на правилна комбинация с обувка, блуза, грим и повод за обличане.

Видове аутфити с тюлени пачки

Ето само някои от стиловете, които можете да постигнете с една пачка в гардероба:

-        Кукленска красота;

-        Готически разкош;

-        Пънкарска небрежност;

-        Класическа изисканост.

За да сте кукленски красива на лятно парти изберете пачка в нежен цвят - бледо-розов, бледо-син, бледо-лилав и комбинирайте с прилепнала блуза-боди. Цветът на блузата може да е всякакъв - бял, или с тон по-наситен от полата, за по-смелите може да е контрастен. Най-важното е цветът на блузата да отива на цвета на лицето и да е прилепнала, за да може да се подчетае максимално тънката талия. Гримирайте смело, сложете ярко червило и задължително богат обем и букли в косата.

Готически разкошна визия може да се получи комбинирайки черна пачка тип "камбана" с кубинки, малко повече обеци и типичен грим с опушени очи в черно и много тъмно червило. Косата задължително е тъмна и пригладена.

Пънкарската небрежност е супер лесна за постигане. Каквато и на цвят пачка да изберете, комнинирайте с любима тениска и най-удобните кецове. Разрошена коса и забързана походка и сте готови!

Всяка дама може да постигне класически изискан вид с помощта на тюлена пола. Избирате си цвят по вкус. Дължината задължително да порива коляното. Комбнирайте с бяла риза от качествена материя и заложете на обувка с безкомпромисно качество. Ако е на ток е най-добре. Гримирайте пестеливо, подредете косата и сложете най-малките перлени обеци, с които разполагате. Това е достатъчно за класическа и нежна визия, подходяща и за по-зрели дами и сериозни поводи.